Kto oprze się aromacie kawy, słodyczy czekolady i nutce alkoholu? Chyba nikt. Ponieważ czas noworocznych wyrzeczeń jeszcze przed nami, pofolgujmy sobie przez te ostatnie dni.
SKŁADNIKI NA OK.12 MUFFINEK
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
2 jajka
300 ml śmietany 18%
60 g cukru białego
80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej drobno mielonej
½ szklanki Amaretto
aromat migdałowy
Wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę,
cukier i kawę. Zrób to samo z mokrymi: jajkami, śmietaną, olejem, alkoholem i aromatem migdałowym. Połącz obydwie mieszanki i mieszaj do uzyskania
gładkiej konsystencji. Dodaj kawałki pokruszonej czekolady i dokładnie wymieszaj.
Wkładaj po łyżce ciasta do każdej foremki, następnie
łyżeczce nutelli i znowu łyżce ciasta, tak aby ½ foremki była wypełniona.
Piecz w 180 stopniach ok. 25 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Apetyczne bardzo. Zachęcają do przyrządzenia ich ;D
OdpowiedzUsuńMuffiny to coś, co lubię najbardziej;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)