30 grudnia 2012

kawowo-migdałowe muffiny


Kto oprze się aromacie kawy, słodyczy czekolady i nutce alkoholu? Chyba nikt. Ponieważ czas noworocznych wyrzeczeń jeszcze przed nami, pofolgujmy sobie przez te ostatnie dni.


SKŁADNIKI NA OK.12 MUFFINEK

225 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
2 jajka
300 ml śmietany 18%
80 g cukru brązowego
60 g cukru białego
80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej drobno mielonej
½ szklanki Amaretto
aromat migdałowy
50 g gorzkiej czekolady, pokruszonej

Wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i kawę. Zrób to samo z mokrymi: jajkami, śmietaną, olejem, alkoholem  i aromatem migdałowym. Połącz obydwie mieszanki i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj kawałki pokruszonej czekolady i dokładnie wymieszaj.

Wkładaj po łyżce ciasta do każdej foremki, następnie łyżeczce nutelli i znowu łyżce ciasta, tak aby ½ foremki była wypełniona. Piecz w 180 stopniach ok. 25 min. lub do tzw. suchego patyczka.







2 komentarze:

  1. Apetyczne bardzo. Zachęcają do przyrządzenia ich ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffiny to coś, co lubię najbardziej;)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń