18 grudnia 2012

Pepperkaker - norweskie pierniczki




Delikatnie gryzące w język, mocno korzenne i słodkie.
Dobre zaraz po upieczeniu, pewnie jeszcze lepsze, gdy poleżą, jednak nie było im dane "dojrzeć", bo zniknęły tak szybko, jak się pojawiły.
Jedne z najlepszych pierniczków świątecznych, spróbujcie koniecznie!



150 g cukru
250 g miodu
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka zmiażdżonych goździków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g miękkiego masła
550 g mąki
1 jajko

Zagotuj cukier, miód i przyprawy, tak aby cukier się rozpuścił, a następnie dodaj sodę i wymieszaj (całość ma być klarowna). Masło włóż do miski i zalej ciepłym syropem z przyprawami. Wymieszaj mikserem na gładką masę. Dodaj jajko i wyrabiaj ciasto dodając stopniowo mąkę. Po uzyskaniu jednolitej masy włóż ciasto na  pół godziny do lodówki. 
Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremek wytnij pierniczki i układaj ja na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz pierniczki ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni. Uważaj żeby nie piec zbyt długo, bo robią się gorzkie.
Kiedy ostygną możesz udekorować je lukrem.


















1 komentarz: