19 grudnia 2012

Jabłka w karmelu




Karmel, ciastko... niee, to nudne. Karmel, jabłko...  
Nie tylko są zdrowszą wersją słodyczy, ale również piękną dekoracją stołu.


3 jabłka 

250 g cukru
30 ml wody
ok. 100 ml śmietanki kremówki (nie schłodzonej)

Umyj, wytrzyj jabłka i odstaw je na czas przygotowywania karmelu. 

Do garnka z grubszym dnem wsyp cukier i rozpuść go w 30 ml wody, w razie potrzeby możesz dodać jej nieco więcej. Całość mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Uważaj, cukier musi się rozpuścić, zanim syrop zacznie wrzeć. W przeciwnym wypadku kryształki cukru mogą przywierać do boków garnka, a w syropie powstaną grudki. Postaw garnek na niewielkim ogniu i doprowadź do wrzenia, nie mieszaj.

 Obserwuj syrop podczas gotowania, zwłaszcza, gdy zaczynają się tworzyć coraz większe pęcherzyki, 
a całość będzie robić się gęsta i lepka. Całość zacznie nabierać jasnozłotego koloru, najpierw będzie to widoczne na krawędziach. Nie mieszaj! Możesz jedynie podnieść garnek i delikatnie nim obracać, aby cukier rozłożył się równomiernie. Całość nadal podgrzewaj, aż nabierze ciemnobrązowego koloru. Na koniec dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.
Odstaw garnek z ognia. Nabij jabłka na patyki i po kolei zamaczaj w karmelu. Powtarzaj tę czynność, aż zużyjesz karmel.
Jeśli nie lubisz jabłek w skórze możesz je obrać i dopiero wtedy zamoczyć w karmelu. Będą równie pyszne.















2 komentarze:

  1. Przepyszna. Już sam widok zachęca do skosztowania tego "zakazanego" owocu. Śliczne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie! Piękna kompozycja:) !

    OdpowiedzUsuń