28 grudnia 2012

Mus z białej czekolady, polany malinowym sosem




Wyznajemy zasadę, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, dlatego mniemamy, że po świątecznych wypiekach, chcecie więcej i więcej... Czekolada, bita śmietana, karmel. Wciąż mało? 
Proponujemy kremowe pianki z malinowym sosem. Po prostu rozpływają się w ustach...



125 g połamanej na kawałki białej czekolady
250 ml śmietanki kremówki
3 łyżki stołowe twarożku (dałyśmy 1,5 danio i 1,5 łyżki kremowego białego serka)
2 jajka
3 łyżki stołowe wody
1 1/2 łyżki stołowej żelatyny
maliny do sosu (lub inne owoce - truskawki porzeczki, mogą być mrożone)
cukier puder


Czekoladę wsyp do miski umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Mieszać na małym ogniu, aż się roztopi, po czym zdejmij z ognia i odstaw na bok.

Wlej śmietankę do rondla i na małym ogniu doprowadź NIEMAL do wrzenia. Zdejmij z ognia. Przelej do czekolady, dodaj twarożek, wymieszaj i ostudź. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodawaj do schłodzonej masy czekoladowo- śmietankowej i ucieraj.
W małej żaroodpornej misce zalej żelatynę wodą i pozostaw na 2-3 minuty, aby spęczniała. Następnie miseczkę umieść w rondelku z wrzącą wodą i mieszaj żelatynę do jej całkowitego rozpuszczenia. Wlej żelatynę do masy czekoladowej, wymieszaj i pozostaw, aż prawie stężeje.

Posmaruj cienko tłuszczem 6 foremek do babeczek, kokilek lub małych filiżanek, a ich dna wyłóż papierem do pieczenia.

Ubij sztywną pianę z białek, przełóż do masy czekoladowej i wymieszaj. Podziel masę na równe porcje, przełóż do foremek i wygładź na wierzchu. Przykryj folią spożywczą i schładzaj w lodówce, aż całkowicie stężeje ( ok. 2 godziny).

Aby przygotować sos, należy zmiksować maliny, przetrzeć przez sito i dodać cukru pudru do smaku.







1 komentarz:

  1. Ostatnio jadłam mus z gorzkiej czekolady z malinami. Był pyszny, Twój zapewne również jest. :)

    OdpowiedzUsuń